Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląsk Cieszyński słynie z tradycyjnych wypieków bożonarodzeniowych. W naszym domu na Wiejskiej co roku kultywowana jest tradycja cieszyńskich ciasteczek.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Składniki
Do wykonania ciasteczek kruchych zawsze używamy masła zimnego (prosto z lodówki). Mąkę (12 deko) przesiewamy. Do mąki dodajemy masło (11 deko), cukier (4 deko), zmielone orzechy (5 deko) i jedno żółtko.
Zagniatamy ciasto, tworząc kule. Formujemy długi rulon (na grubość rogaliczkow), kroimy na 3 centymetry i formujemy rogaliki.
Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni (góra-dół). Pieczemy od 8 do 10 minut. Rumiane rogaliki posypujemy mieszanką cukru wanilinowego i cukru pudru.