Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki z ciemną czekoladą lub wiśniowymi konfiturami
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 628
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1312
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458115
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1568
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2335
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 628
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1312
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458115
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1568
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2335
Składniki
Mąkę przesiać, dodać do niej margarynę/masło, a następnie wbić całe jajka, wymieszać i dodać zmieszane wcześniej drożdże z cukrem. Na koniec dołożyć śmietanę. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
Po upływie ok. 2 godz. podzielić ciasto np. na 3 części i po kolei rozwałkować w kształt koła. Z jednego koła wydzielamy (jak przy pizzy) osiem części. Każdą z nich wypełniamy konfiturą lub roztopioną wcześniej czekoladą w kąpieli wodnej. W ten sposób mogą powstać co najmniej 24 rogaliki. Nie zapomnijmy posmarować ich białkiem przed włożeniem do piekarnika.
Rogaliki pieczemy w temp. 170 st.C przez ok. 30 minut.