Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucho-drożdżowe rogaliki nadziane dżemem pigwowym.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2247
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1161
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2247
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1161
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę, żółtka, miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy porcję ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy je na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy porcję dżemu. Zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170- 180 stopniach C, do uzyskania złotobrązowego koloru. Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.