Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na kolejną podróż w smaki dzieciństwa. Proponuję delikatne, puszyste i niezwykle smakowite rogaliki drożdżowe wypełniane dżemem wiśniowym. Rogaliki są idealne do popołudniowej kawy, ale świetnie smakują też z kubeczkiem ciepłego kakao :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 31
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3527
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 117
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 31
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3527
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 117
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Składniki
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe suche składniki: cukier i cukier waniliowy, suche drożdże, szczyptę soli oraz kurkumę - wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie do suchych składników dodajemy ostudzone masło, ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz 1 jajko i 1 żółtko - wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy* na kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na brzegu każdego z nich układamy 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego. * jeśli ciasto klei nam się do wałka - podsypmy je delikatnie mąką.
Rogaliki zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem o pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni C i pieczemy około 12 minut.
Po ostygnięciu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)
:)