Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na kolejną podróż w smaki dzieciństwa. Proponuję delikatne, puszyste i niezwykle smakowite rogaliki drożdżowe wypełniane dżemem wiśniowym. Rogaliki są idealne do popołudniowej kawy, ale świetnie smakują też z kubeczkiem ciepłego kakao :)
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5442
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1801
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5359
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1861
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5442
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1801
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5359
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1861
Składniki
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe suche składniki: cukier i cukier waniliowy, suche drożdże, szczyptę soli oraz kurkumę - wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie do suchych składników dodajemy ostudzone masło, ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz 1 jajko i 1 żółtko - wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy* na kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na brzegu każdego z nich układamy 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego. * jeśli ciasto klei nam się do wałka - podsypmy je delikatnie mąką.
Rogaliki zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem o pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni C i pieczemy około 12 minut.
Po ostygnięciu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)
:)