Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem puree z dyni, nadziane musem z gruszek, żurawiny i orzechów to rarytas któremu nie można się oprzeć.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10906
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3531
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2616
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10906
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3531
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2616
Składniki
Ciasto: Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać starte na tarce gotowane żółtka, cukier puder, surowe żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Nadzienie: Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka, wlać 1-2 łyżki wody, gotować przez 10-15 minut ciągle mieszając. Następnie dodać orzechy, żurawinę i cukier cynamonowy, wymieszać (w razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem)
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, pokroić w prostokąty. Jeden z brzegów każdego prostokąta ponacinać jak na zdjęciu, włożyć porcję nadzienia.
Zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Lukier: Sok cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na gładki lukier. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce i polukrować.