Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem puree z dyni, nadziane musem z gruszek, żurawiny i orzechów to rarytas któremu nie można się oprzeć.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 338
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1756
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 345
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 338
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1756
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 345
Składniki
Ciasto: Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać starte na tarce gotowane żółtka, cukier puder, surowe żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Nadzienie: Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka, wlać 1-2 łyżki wody, gotować przez 10-15 minut ciągle mieszając. Następnie dodać orzechy, żurawinę i cukier cynamonowy, wymieszać (w razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem)
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, pokroić w prostokąty. Jeden z brzegów każdego prostokąta ponacinać jak na zdjęciu, włożyć porcję nadzienia.
Zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Lukier: Sok cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na gładki lukier. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce i polukrować.