Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem puree z dyni, nadziane musem z gruszek, żurawiny i orzechów to rarytas któremu nie można się oprzeć.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15670
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4714
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2945
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15670
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4714
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2945
Składniki
Ciasto: Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać starte na tarce gotowane żółtka, cukier puder, surowe żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Nadzienie: Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka, wlać 1-2 łyżki wody, gotować przez 10-15 minut ciągle mieszając. Następnie dodać orzechy, żurawinę i cukier cynamonowy, wymieszać (w razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem)
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, pokroić w prostokąty. Jeden z brzegów każdego prostokąta ponacinać jak na zdjęciu, włożyć porcję nadzienia.
Zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Lukier: Sok cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na gładki lukier. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce i polukrować.