Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, smaczne rogaliki. Zrobiłam je z własnym kremem daktylowym ale można je nadziać grubymi plastrami winnych jabłek lub różaną marmoladą.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16007
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16007
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Składniki
Śmietanę przelać do kubka, dodać drożdże i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia-trwa to dosłownie 5-10 minut. Mąkę posiekać z masłem i żółtkami, dodać śmietanę z drożdżami i krótko posiekać nożem. Zarobić ciasto. Chwilę wyrabiać. Odstawić na pół godziny by odpoczęło. Podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na kształt koła a następnie pociąć w "trójkąty".Można też cienko rozwałkować i odrysować kształt dużego talerza a dopiero później podzielić na 8 części. Układać po łyżeczce kremu daktylowego lub marmolady o smaku różanym. Mogą też być cząstki jabłka . Zwijać rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdy posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zezłocenia (trwa to około 15-20 minut). Po ostudzeniu posmarować lukrem.