Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, smaczne rogaliki. Zrobiłam je z własnym kremem daktylowym ale można je nadziać grubymi plastrami winnych jabłek lub różaną marmoladą.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 540
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16805
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 554
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 540
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16805
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 554
Składniki
Śmietanę przelać do kubka, dodać drożdże i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia-trwa to dosłownie 5-10 minut. Mąkę posiekać z masłem i żółtkami, dodać śmietanę z drożdżami i krótko posiekać nożem. Zarobić ciasto. Chwilę wyrabiać. Odstawić na pół godziny by odpoczęło. Podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na kształt koła a następnie pociąć w "trójkąty".Można też cienko rozwałkować i odrysować kształt dużego talerza a dopiero później podzielić na 8 części. Układać po łyżeczce kremu daktylowego lub marmolady o smaku różanym. Mogą też być cząstki jabłka . Zwijać rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdy posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zezłocenia (trwa to około 15-20 minut). Po ostudzeniu posmarować lukrem.