Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki z marmoladą"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 256
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1337
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4190
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1218
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 256
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1337
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4190
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1218
Składniki
Drożdże rozkruszyć w misce, dodać łyżkę cukru pudru, 2 łyżki mąki, 5 łyżek ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz roztopione, wystudzone masło. Wyrabiać ok. 10 minut, przełożyć do wysmarowanej olejem miski, odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować w koło i podzielić na 8 trójkątów. Na trójkątach rozkładać po kleksie marmolady, zwinąć rogaliki. Piec na blasze wyłożonej papierem 15 min w temp. 180oC.
Ubicie jajek z cukrem sprawia, że ciasto jest dość luźne, ale dzięki temu rogaliki po upieczeniu dłużej zachowają świeżość.
ok. 75 minut.Źródło: Twoje Imperium