Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85281
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2579
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10018
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4070
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7141
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85281
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2579
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10018
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4070
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7141
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, śmietanę, cukier i sól. Na śmietanę pokruszyć drożdże, zostawić na kilka minut aż się rozpuszczą. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkowywać na cienki placek (2-3 mm), starając się aby był w miarę okrągły. Wycinać trójkąty ostrym nożem, zaczynając od środka w kierunku brzegów placka. Na najszerszą część trójkąta nakładamy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rogalik w kierunku środka od najszerszej części do wierzchołka. Układamy na blasze zachowując odpowiednie odstępy, bo rogaliki rosną dość sporo. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je wodą lub roztrzepanym białkiem. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min.) w temp. 250 stopni.