Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 176
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 173
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 455
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 112
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 176
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 173
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 455
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 112
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, śmietanę, cukier i sól. Na śmietanę pokruszyć drożdże, zostawić na kilka minut aż się rozpuszczą. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkowywać na cienki placek (2-3 mm), starając się aby był w miarę okrągły. Wycinać trójkąty ostrym nożem, zaczynając od środka w kierunku brzegów placka. Na najszerszą część trójkąta nakładamy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rogalik w kierunku środka od najszerszej części do wierzchołka. Układamy na blasze zachowując odpowiednie odstępy, bo rogaliki rosną dość sporo. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je wodą lub roztrzepanym białkiem. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min.) w temp. 250 stopni.