Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem są doskonałe na drugie śniadanie w domu i w pracy.
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5305
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3442
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5305
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3442
Składniki
Rozkruszone drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru dodać 3 łyżki mleka i 2 łyżki mąki ,dokładnie wymieszać,odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić.Mąkę przesiać.Jajka 2 szt; oraz żółtko ubić z cukrem, na puszysto.Gdy rozczyn zacznie rosnąć dodać do mąki ,dodać również ubite jajka i wyrobić elastyczne ciasto.Połączyć z roztopionym masłem.Wyrabiać jeszcze kilka minut.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,wyłożyć na stolnicę,podsypać mąką,podzielić na 4 części.Jedną część rozwałkować i podzielić na 8 części.
Nałożyć marmoladę.
Zwinąć rogaliki.
Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.Gdy podrosną rozkłóćić 1 jajko i posmarować je .Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, piec 15 - 20 min.Z pozostałymi częściami ciasto postąpić tak samo.