Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z musem marchewkowym, nadziewane marmoladą z dodatkiem konfitury z płatków róży to uczta dla podniebienia.
Marchewkę ugotować, osączyć, obrać, pokroić na kawałki, dokładnie zmiksować. Drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukier, żółtka, sól i pure z marchewki, wyrabiać około 8-10 minut.
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-70 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Radełkiem pokroić w prostokąty, naciąć tak aby powstał grzebyk.Ułożyć porcję marmolady wymieszaną z konfiturą różaną.
Zawinąć marmoladę ciastem złączeniem do spodu, rogaliki ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Około 12-15 minut.
świetnie wyglądają, jeszcze lepiej smakują, są dość syte, więc 2-3 doskonale...
Odsłon: 178
Szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Jeśli leżą pod przygryciem długo zachowują ś...
Odsłon: 30074
Dobry sposób wykorzystania ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu.
Odsłon: 3552
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 118
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 206
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 1057
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2330
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 118
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 206
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 1057
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2330
Składniki
Marchewkę ugotować, osączyć, obrać, pokroić na kawałki, dokładnie zmiksować. Drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukier, żółtka, sól i pure z marchewki, wyrabiać około 8-10 minut.
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-70 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Radełkiem pokroić w prostokąty, naciąć tak aby powstał grzebyk.Ułożyć porcję marmolady wymieszaną z konfiturą różaną.
Zawinąć marmoladę ciastem złączeniem do spodu, rogaliki ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Około 12-15 minut.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 140
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 9350