Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z musem marchewkowym, nadziewane marmoladą z dodatkiem konfitury z płatków róży to uczta dla podniebienia.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1212
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101590
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6066
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1212
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101590
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6066
Składniki
Marchewkę ugotować, osączyć, obrać, pokroić na kawałki, dokładnie zmiksować. Drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukier, żółtka, sól i pure z marchewki, wyrabiać około 8-10 minut.
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-70 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Radełkiem pokroić w prostokąty, naciąć tak aby powstał grzebyk.Ułożyć porcję marmolady wymieszaną z konfiturą różaną.
Zawinąć marmoladę ciastem złączeniem do spodu, rogaliki ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Około 12-15 minut.