Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne do gorącej czekolady lub kakao.
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 248
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 123
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 248
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 123
Składniki
Zaczyn; Do garnuszka wkładamy rozdrobnione drożdże. Wsypujemy mąkę i cukier <zawsze dodaję szczyptę soli>. następnie powoli wlewamy letnie mleko wszystko dokładnie mieszamy. Gdy drożdże się rozpuszczą przykrywamy garnuszek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto; Przesiewamy mąkę. Do miski wsypujemy połowę mąki formujemy z niej kopczyk z wgłębieniem. Żółtka, jajko oraz cukier ucieramy mikserem na puszystą gładką masę. Wlewamy wyrośnięty zaczyn do miski z mąką.. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy ubite jajka z cukrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy powoli letnie mleko. Nadal mieszamy i wlewamy roztopioną <letnią> margarynę. Ciągle mieszamy łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą wyciągamy łyżkę i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiając dodajemy olej a następnie dodajemy mąkę <dodajemy tyle do puki ciasto nie będzie samo odchodzić od ręki>. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulkę wsadzamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż wyrośnie.
Nadzienie; Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i wstawiamy na mały ogień żeby się zagotowało. Do miseczki wsypujemy kawy dodajemy cukier i zalewamy gorącą wodą < ja zastąpiłam wodę mlekiem>. Studzimy. Gdy kawa będzie już przestudzona dodajemy resztę mleka, żółtka oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko z masłem zacznie się gotować - wlewamy do niego zawartość miseczki cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje trzymamy na ogniu jeszcze 2 minutki. Następnie kruszymy ciasteczka <ich ilość zależy od gęstości masy po lekkim ostygnięciu. Jeśli nadal spływa nam z łyżki dodajemy maksymalnie 10 ciasteczek jeśli jest gęstsza dodajemy ich mniej>. (Nie wiem jakim sposobem ale po połączeniu masy z ciastkami przypomina potem smak fig).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie części formujemy z jednej kulkę lekko ją spłaszczamy i wałkujemy <tak aby kształtem przypominała koło> aż będzie miało około cm grubości. Rozwałkowane ciasto dzielimy jak pizze tyle że na 16 trójkącików. Dodajemy nadzienie na szerszą stronę lekko zaginamy boki<aby nadzienie nie wypływało> i zwijamy. Gotowe rogaliki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Gdy już wszystkie rogaliki będą gotowe smarujemy je mlekiem aby się nie spaliły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy około 20 - 25 minut < aż będą rumiane>. Po tym czasie wyciągamy rogaliki i przykrywamy ściereczką. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. Smacznego.