Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe rogaliki z mąki pszennej pełnoziarnistej. Z odrobiną puree bananowego, bardziej dla zapachu niż dla smaku. Słodkie głownie dzięki nutelli.
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 3160
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 222
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 55
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 3160
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 222
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 55
Składniki
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, posypać 1 łyżką cukru i zalać 50ml mleka. Przysypać mąką. Odstawić przykryte na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać banany. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mleka, masło, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć trójkąty (10-12). Na każdy trójkąt nałozyć łyżeczkę nutelli. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Można udekorować migdałami lub wiórkami kokosowymi. Piec 15-20 minut.