Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojskie powidła, pyszne orzeszki i słodki cukier puder na górze - pyszności na świąteczny stół :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 25535
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9598
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2114
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4115
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 780
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 382
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 25535
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9598
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2114
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4115
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 780
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 382
Składniki
Z podanych składników możemy wykonać około 30 rogalików. Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam letnim mlekiem. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia. 1 jajko i jedno żółtko ubijam z cukrem, masło roztapiam. Mąkę i sól wsypuję do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, lekko mieszam. Następnie dodaję jajka i też mieszam, na koniec dodaję roztopione masło i całość dobrze wyrabiam. Gotowe ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty (są dwa sposoby - albo rozwałkowuję ciasto na kształt pizzy i następnie kroję na 8sztuk, albo kroję na paski i następnie wycinam trójkąty, jak literki W). Wielkość dowolna, moje trójkąty miały rozmiar około 10 cm x 10 cm x 8 cm.
Na trójkątach kładę łyżeczkę powideł i kilka pokruszonych orzeszków, lekko rozsmarowuję i zwijam rogale od szerokiej części w stronę czubeczka. Następnie zaginam boki i lekko je domykam. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie smaruję białkiem, które mi pozostało. Odstawiam na 20 minut, aż troszkę podrosną, a następnie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę ok. 20 minut, aż będą złote. Ciepłe rogaliki posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)