Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku i bakalii w polewie z białej czekolady, posypane kolorową posypką.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1644
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8341
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 250
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4329
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1644
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8341
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 250
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4329
Składniki
Masa makowa: Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem. Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, rozdrobnione orzechy, pokruszone migdały, skórki pomarańczowe i rodzynki, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Rogaliki: Ciasto francuskie rozwijamy, nożem do pizzy wycinamy trójkąty o podstawie 11 cm. Na wycięte trójkąty układamy makową masę, wyrównujemy i zawijamy rogaliki. Uformowane rogaliki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, do ładnego zarumienienia się rogalików. Upieczone rogaliki studzimy, a w między czasie robimy polewę z białej czekolady. W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, do gotującej się śmietany dodajemy rozdrobione kawałki czekolady, już nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się gładkiej, gęstej polewy. Polewą polewamy rogaliki, pomagamy polewę rozprowadzać silikonowym pędzelkiem. Posmarowane polewą rogaliki posypujemy kolorową posypką. Smacznego!!!