Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zanim przystąpimy do pałaszowania ciasto na te rogaliki bierze godzinną kąpiel w zimnej wodzie.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i wlać część śmietany, mieszając drożdże widelcem. Przykryć ściereczką na 15 minut
Po tym czasie wlać resztę śmietany, wbić jajka, dodać masło i dokładnie zagnieść. Owinąć ściereczką ciasto i włożyć do miski z zimną wodą na ok. godzinę, aż ciasto wypłynie.
Wyjąć z wody, odwinąć i wyrobić na stolnicy obficie podsypanej mąką. Podzielić na kilka porcji. Rozwałkować w okręg każdą porcję i kroić w trójkąty jak pizzę. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie. Zwijać od szerszej strony formułując rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 20-25 min w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem