Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zanim przystąpimy do pałaszowania ciasto na te rogaliki bierze godzinną kąpiel w zimnej wodzie.
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 17003
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1638
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 368
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1826
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 17003
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1638
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 368
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1826
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i wlać część śmietany, mieszając drożdże widelcem. Przykryć ściereczką na 15 minut
Po tym czasie wlać resztę śmietany, wbić jajka, dodać masło i dokładnie zagnieść. Owinąć ściereczką ciasto i włożyć do miski z zimną wodą na ok. godzinę, aż ciasto wypłynie.
Wyjąć z wody, odwinąć i wyrobić na stolnicy obficie podsypanej mąką. Podzielić na kilka porcji. Rozwałkować w okręg każdą porcję i kroić w trójkąty jak pizzę. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie. Zwijać od szerszej strony formułując rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 20-25 min w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem