Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli komuś wydaje się, że ciasto drożdżowe na ziemniakach nie wyrośnie, a wyroby będą niesmaczne pragnę donieść, że bardzo się myli!!! Dowodem na to niech będą te oto rogaliki... ;)
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i pozostawić, aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka i zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić na kwadrans. Resztę ciepłego mleka wymieszać z rozgniecionymi ziemniakami i wymieszać. Do zaczynu dodać resztę mąki, jaja, cukier puder i mleko z ziemniakami, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 75 min.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Okrąg kroimy na osiem trójkątów i zwijamy od dłuższego brzegu do krótszego formując rogalika. Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem.
Rogaliki przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 20 min. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. Smacznego!