Bezglutenowe bułeczki kukurydziane, to przepis na błyskawiczne pieczywo domowe.
Rumiane bułeczki kukurydziane
Składniki
Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego ( ja dałam zwykły)
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- Nasiona sezamu i lnu
- Jajko
Składniki
Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego ( ja dałam zwykły)
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- Nasiona sezamu i lnu
- Jajko
Etapy przygotowania
Do miski przesiej mąkę z proszkiem, dodaj sól, jajka, olej, miód oraz jogurt. Wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj bułeczki. Możesz upiec w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.
Uformowane bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp lnem lub sezamem. Piec bułeczki we frytkownicy beztłuszczowej około 12-15 minut w 170 stopniach.
Jeśli ktoś nie ma frytkownicy, bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-25 minut do zrumienienia.
Bułeczki wyszły piękne i chrupiące, mają piękny słoneczny kolor. Z tej porcji wyszło 7 bułeczek. Polecam .
Przepis w Waszym wykonaniu (14)
Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 129
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 129
Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego ( ja dałam zwykły)
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki soli
- Nasiona sezamu i lnu
- Jajko
Do miski przesiej mąkę z proszkiem, dodaj sól, jajka, olej, miód oraz jogurt. Wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj bułeczki. Możesz upiec w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.
Uformowane bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp lnem lub sezamem. Piec bułeczki we frytkownicy beztłuszczowej około 12-15 minut w 170 stopniach.
Jeśli ktoś nie ma frytkownicy, bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-25 minut do zrumienienia.
Bułeczki wyszły piękne i chrupiące, mają piękny słoneczny kolor. Z tej porcji wyszło 7 bułeczek. Polecam .
Koniecznie muszę wypróbować! Bardzo lubię kukurydziane pieczywo, ale w frytownicy jeszcze nie robiłam
Super wygląd super smak
Pyszotka;)
Super bułeczki. Masz świetną frytkownicę.
Pyszne bułeczki :)