Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe do pracy i szkoły. Ich wytrawny smak sprawdzi się na wycieczce i pikniku, dobrze smakują z żółtym serem i pomidorem.
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2125
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11244
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 101
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2125
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11244
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 101
Składniki
Ogórki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy na gęste sitko, posypujemy solą. Zostawiamy do odcieknięcia. Papryczkę pozbawiamy nasion, drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Mąkę przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem , zalewamy 4 łyżkami letniego mleka. Gdy drożdże lekko podrosną, dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Płaty ciasta posypujemy czosnkiem, rozkładamy masę z ogórków i zwijamy w rulon.
Zrolowane ciasto przecinamy nożem na ukos tworząc trójkąty.
Trójkątne bułeczki układamy na blaszce pokrytej papierem, przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 C. Lekko wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z solą i czosnkiem. Bułeczki pieczemy około 25 minut.