Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe do pracy i szkoły. Ich wytrawny smak sprawdzi się na wycieczce i pikniku, dobrze smakują z żółtym serem i pomidorem.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113262
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 688
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1209
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 771
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113262
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 688
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1209
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 771
Składniki
Ogórki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy na gęste sitko, posypujemy solą. Zostawiamy do odcieknięcia. Papryczkę pozbawiamy nasion, drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Mąkę przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem , zalewamy 4 łyżkami letniego mleka. Gdy drożdże lekko podrosną, dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Płaty ciasta posypujemy czosnkiem, rozkładamy masę z ogórków i zwijamy w rulon.
Zrolowane ciasto przecinamy nożem na ukos tworząc trójkąty.
Trójkątne bułeczki układamy na blaszce pokrytej papierem, przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 C. Lekko wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z solą i czosnkiem. Bułeczki pieczemy około 25 minut.