Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałki przygotowane dla rodzinki. Pyszne, puszyste i mięciutkie. Polecam
miska, robot kuchenny , ścierka, łyżka, garnuszek, nóż, naczynie żaroodporne, papier do pieczenia, blaszka,
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 146
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 172
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 146
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 172
Składniki
Zaczyn; Do letniego mleku włożyć rozkruszone drożdże, dodać jedną łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na bok aż drożdże zaczną pracować. Ciasto drożdżowe; Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól i cukier wymieszać. Dodać przygotowany zaczyn, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz jajko. Za pomocą robota kuchennego lub miksera( końcówki z hakami )wyrobić ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , podzielić na dwie części, każdą z nich zagnieść i podzielić na trzy jednakowe części. Z każdej uformować długi wałeczek. Zapleść tak jak warkocz czyli ułożyć obok siebie trzy wałki zlepiając na górze, nastepnie zaplatać - przekładać na przemian nad środkowym wałkiem na zmianę przeplatać prawy i lewy wałek. Zapleść chałkę i zlepić na dole. To samo zrobić z druga częścią ciasta. Chałki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odłożyć jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę; Do miski przesiać mąkę dodać cukier oraz pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystkie składniki połączyć dłońmi , rozcierając palcami do powstania grudek czyli aż otrzymamy kruszonkę. W garnuszku za pomocą widelca wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować pędzelkiem przygotowane chałki a następnie posypać przygotowaną kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec góra - dół około 25 - 30 minut. Rada; Na spód piekarnika włożyć naczynie z wodą.
Chałki po zlepieniu posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
Chałki po upieczeniu gotowe do podania. Smacznego