Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny chlebek, a w dodatku bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 474
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 457
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 52
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 474
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 457
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 52
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Wsypać ziarna. Dodać mąkę i sól. Wyrobić krótko, mikserem z hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia.
Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać, żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana. Powinna się łatwo rozsmarować na chlebie. Gotową pomadą posmarować chleby i zostawić jeszcze na 10-15 minut, żeby podrosły do brzegów foremek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 1 godzinę. Po upieczeniu, od razu wyjąć chleby z foremek.