Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny chlebek, a w dodatku bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2382
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3549
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4358
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2382
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3549
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4358
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74500
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Wsypać ziarna. Dodać mąkę i sól. Wyrobić krótko, mikserem z hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia.
Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać, żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana. Powinna się łatwo rozsmarować na chlebie. Gotową pomadą posmarować chleby i zostawić jeszcze na 10-15 minut, żeby podrosły do brzegów foremek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 1 godzinę. Po upieczeniu, od razu wyjąć chleby z foremek.