Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki są mięciutkie i puszyste w środku i mają lekko chrupiącą skórkę. Są bardzo smaczne. Są łatwe i szybkie do zrobienia.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 95
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 169
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2221
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 95
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 169
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2221
Składniki
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam cukier i dolałam letnią wodę. Wymieszałam na jednolity płyn. Zaczynu nie odstawiałam do wyrośnięcia. Mąkę wsypałam do miski miksera. Dosypałam sól. Dolałam olej i wymieszany zaczyn. Wbiłam jajko. Mikserem z hakami miksowałam ciasto kilka minut, a następnie wyłożyłam je na podsypaną mąką stolnicę i zagniotłam jednolite pulchne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam ją na cztery równe części, a następnie każdą część jeszcze na pół. Powstało mi w ten sposób osiem trójkątów. Każdy trójkąt uformowałam w dłoniach w kulkę, zawijając brzegi pod spód i zlepiając je, a następnie kulki formowałam w owalne, podłużne bułeczki. Bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem zrobiłam na nich niezbyt głębokie ukośne nacięcia. Blachę z bułeczkami przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na ok. 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie bułki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Upieczone bułeczki wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę żeby przestygły.