Szybkie i proste rogaliki z porem, serem i szynką z ciasta półkruchego
Przepis dnia: 27-01-2021

Są to jedne z moich ulubionych wersji rogalików. Wykonuje się je w bardzo prosty sposób. Bardzo dobrze smakują z różnego rodzaju sosami na zimno. Ciasto jest chrupiące i delikatne w środku.
Szybkie i proste rogaliki z porem, serem i szynką z ciasta półkruchego
Składniki
- Ciasto półkruche:
- 500 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 150 g śmietany 18%
- Nadzienie:
- 1 por
- 150 g sera camembert
- 1 mozzarella
- 150 g dowolnej szynki
- sól, pieprz czarny mielony, suszony tymianek do smaku
- 1 cebulka szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 jajko
- ewentualnie: czarnuszka do posypania
Składniki
- Ciasto półkruche:
- 500 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 150 g śmietany 18%
- Nadzienie:
- 1 por
- 150 g sera camembert
- 1 mozzarella
- 150 g dowolnej szynki
- sól, pieprz czarny mielony, suszony tymianek do smaku
- 1 cebulka szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 jajko
- ewentualnie: czarnuszka do posypania

Etapy przygotowania
Ciasto: Mąkę przesiać. Masło pokroić w kostki i przesiekać z mąką. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozdzielić na porcje i uformować w kulki. Schłodzić w zamrażalniku około 10 minut.

Farsz: Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdzyć, usunąć łupinę i drobno posiekać oraz rozetrzeć z solą. Obydwa składniki podsmażyć na maśle. Zestawić z ognia. Pora przekroić na pół, umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć na patelnię z czosnkiem i cebulą. Ponownie podsmażyć około 3 minuty. Mozzarellę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ser camembert pokroić w drobna kostkę. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki farszu razem ze sobą zmieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Ponownie wymieszać.

Ciasto rozwałkować i pokroić jak na kawałki pizzy. Na środek nakładać po łyżce nadzienia i zawijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać, posmarować z wierzchu rogaliki i posypać czarnuszką. Rogaliki piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.

Rogaliki są dobre na ciepło jak i na zimno. Smacznego:)!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 82

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16429
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 82

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16429



Składniki
- Ciasto półkruche:
- 500 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 150 g śmietany 18%
- Nadzienie:
- 1 por
- 150 g sera camembert
- 1 mozzarella
- 150 g dowolnej szynki
- sól, pieprz czarny mielony, suszony tymianek do smaku
- 1 cebulka szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 jajko
- ewentualnie: czarnuszka do posypania
Ciasto: Mąkę przesiać. Masło pokroić w kostki i przesiekać z mąką. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozdzielić na porcje i uformować w kulki. Schłodzić w zamrażalniku około 10 minut.
Farsz: Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdzyć, usunąć łupinę i drobno posiekać oraz rozetrzeć z solą. Obydwa składniki podsmażyć na maśle. Zestawić z ognia. Pora przekroić na pół, umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć na patelnię z czosnkiem i cebulą. Ponownie podsmażyć około 3 minuty. Mozzarellę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ser camembert pokroić w drobna kostkę. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki farszu razem ze sobą zmieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Ponownie wymieszać.
Ciasto rozwałkować i pokroić jak na kawałki pizzy. Na środek nakładać po łyżce nadzienia i zawijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać, posmarować z wierzchu rogaliki i posypać czarnuszką. Rogaliki piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
Rogaliki są dobre na ciepło jak i na zimno. Smacznego:)!!!
Pysznie wyglądają :)
Super:)