Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-01-2021
Są to jedne z moich ulubionych wersji rogalików. Wykonuje się je w bardzo prosty sposób. Bardzo dobrze smakują z różnego rodzaju sosami na zimno. Ciasto jest chrupiące i delikatne w środku.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 43
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 43
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać. Masło pokroić w kostki i przesiekać z mąką. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozdzielić na porcje i uformować w kulki. Schłodzić w zamrażalniku około 10 minut.
Farsz: Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdzyć, usunąć łupinę i drobno posiekać oraz rozetrzeć z solą. Obydwa składniki podsmażyć na maśle. Zestawić z ognia. Pora przekroić na pół, umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć na patelnię z czosnkiem i cebulą. Ponownie podsmażyć około 3 minuty. Mozzarellę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ser camembert pokroić w drobna kostkę. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki farszu razem ze sobą zmieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Ponownie wymieszać.
Ciasto rozwałkować i pokroić jak na kawałki pizzy. Na środek nakładać po łyżce nadzienia i zawijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać, posmarować z wierzchu rogaliki i posypać czarnuszką. Rogaliki piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
Rogaliki są dobre na ciepło jak i na zimno. Smacznego:)!!!