Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-01-2021
Są to jedne z moich ulubionych wersji rogalików. Wykonuje się je w bardzo prosty sposób. Bardzo dobrze smakują z różnego rodzaju sosami na zimno. Ciasto jest chrupiące i delikatne w środku.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1535
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8294
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 208
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4298
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1535
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8294
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 208
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4298
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać. Masło pokroić w kostki i przesiekać z mąką. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozdzielić na porcje i uformować w kulki. Schłodzić w zamrażalniku około 10 minut.
Farsz: Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdzyć, usunąć łupinę i drobno posiekać oraz rozetrzeć z solą. Obydwa składniki podsmażyć na maśle. Zestawić z ognia. Pora przekroić na pół, umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć na patelnię z czosnkiem i cebulą. Ponownie podsmażyć około 3 minuty. Mozzarellę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ser camembert pokroić w drobna kostkę. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki farszu razem ze sobą zmieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Ponownie wymieszać.
Ciasto rozwałkować i pokroić jak na kawałki pizzy. Na środek nakładać po łyżce nadzienia i zawijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać, posmarować z wierzchu rogaliki i posypać czarnuszką. Rogaliki piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
Rogaliki są dobre na ciepło jak i na zimno. Smacznego:)!!!