Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i pyszne rogaliki. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 44
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 569
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5531
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 44
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 569
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5531
Składniki
Masło, cukier puder i żółtko, włożyć do miski. Utrzeć mikserem. (Białko wbić do miseczki, będzie do smarowania rogali) Następnie wsypać mąkę, drożdże i wlać mleko. Wyrobić mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady.
Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać. Posmarować rogaliki. Dzięki temu, nie trzeba już robić lukru, ani posypywać, cukrem pudrem, po upieczeniu.
Rogaliki, piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 25 minut.