Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Nie trzeba poświęcać dużo czasu by je zrobić. Są smaczne nawet następnego dnia. Możemy nadziewać je również nutellą lub jabłkami. Z przepisu wychodzi ok. 40 szt. rogalików – ale wszystko zależy od tego jakiej będą wielkości:)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mąkę przesiewamy, dodajemy miękką margarynę, jajka, cukier i rozpuszczone drożdże w mleku - zagniatamy ciasto (jak za bardzo lepi się do rąk, dodajemy trochę mąki). Zagniecione ciasto wkładamy do dużej miski lub garnka z wodą (temperatura pokojowa) i czekamy aż wypłynie na powierzchnię (u mnie następuje to po ok. 10-12 minutach). Ciasta nie owijamy w żaden materiał, jak to czasem robimy przy innych przepisach :)
Jak ciasto wypłynie na powierzchnię wyciągamy je z wody, lekko posypujemy mąką, chwilkę zagniatamy. Dzielimy na kilka części (u mnie 3 - wszystko zależy od tego jakie duże rogaliki chcemy mieć). Rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy z nich nakładamy marmoladę i zwijamy. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym (lub grubym białym). Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - aż nabiorą złocistego koloru.