Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe placki tortilli są dużo lepsze od tych ze sklepu. Bez ulepszaczy, bez konserwantów.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 651
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 224
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 651
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 224
Składniki
Mąkę przesiać do miseczki i dodać, sól, masło i gorącą wodę. Zagnieść ciasto. Zostawić pod ściereczką na 20 min. Podzielić na 8 części. Można na więcej, wtedy będą mniejsze placki. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek. Smażyć na gorącej patelni bez tłuszczu. Średnio 30-40 sekund każdą stronę. Odkładać na talerz i przykrywać mokrą ściereczką. Placki muszą pozostać wilgotne. Po usmażeniu najlepiej przechowywać w torebce foliowej z zamknięciem. Można zajadać takie ciepłe z sosem czosnkowym, albo wykorzystać robiąc np. domowe wrapy. Smacznego.