Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pieczywo z dodatkiem pietruszki. Banalnie proste, super szybkie i ekstra smaczne!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 850
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5828
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9654
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 297
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 850
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5828
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9654
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 297
Składniki
Robimy zaczyn drożdżowy: Drożdże instant rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Zostawiamy na kilka minut, aż zaczną działać. Robimy ciasto: Do głębokiego naczynia wsypujemy mąki, na początku lepiej mniej. Proponuję szklankę. Dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę, sól i łyżkę jogurtu. Dolewamy powoli mleko z drożdżami. Wyrabiamy. Jak potrzeba dosypujemy więcej mleka, lub więcej mąki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie spójne. Dodajemy kilka kropel oliwy. Dalej zagniatamy. Gdy ciasto jest jednolite, miękkie i sprężyste przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odrywamy kawałek, formujemy kulkę w rękach, rozrabiamy wałkiem na odpowiednią grubość i pieczemy na suchej patelni. Pita jest gotowa gdy zaczną pojawiać się brązowe ślady z obu stron. Taki chleb świetnie smakuje do gulaszu, gęstych zup, mięs.