Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno na słodko z dżemem czy miodem jak i w wersji wytrawnej z wędliną.
Bardzo lubię proste dania pełne warzyw,aromatów i smaków. Jednym z takich dań...
Odsłon: 41
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 18039
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 271
Bardzo lubię proste dania pełne warzyw,aromatów i smaków. Jednym z takich dań...
Odsłon: 41
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 18039
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 271
Składniki
Mąkę, drożdże, cukier, jajko, olej, jogurt i sól do misy miksera. Mleko z wodą lekko podgrzać i wlać do pozostałych składników. Wymieszać mikserem ok. 10 do 15 min. Przykryć ręcznikiem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić rękoma i podzielić na 12 kawałków ok 75 g. Formować bułki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić spore odstępy i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Gdy urosną posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, można też posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 do 30 min.