Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno na słodko z dżemem czy miodem jak i w wersji wytrawnej z wędliną.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15717
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1468
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12651
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15717
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1468
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12651
Składniki
Mąkę, drożdże, cukier, jajko, olej, jogurt i sól do misy miksera. Mleko z wodą lekko podgrzać i wlać do pozostałych składników. Wymieszać mikserem ok. 10 do 15 min. Przykryć ręcznikiem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić rękoma i podzielić na 12 kawałków ok 75 g. Formować bułki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić spore odstępy i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Gdy urosną posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, można też posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 do 30 min.