Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno na słodko z dżemem czy miodem jak i w wersji wytrawnej z wędliną.
Tureckie bułki pogaca
Składniki
- 1 małe jajko, 48 g cukru, 450 g mąki pszennej typ 480 lub 500, 1 paczka drożdży instant (7 g), 150 ml mleka, 1/2 szkl oleju, 50 ml. wody, 1 łyżeczka soli, 1 i 4/5 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania, sezam.
Składniki
- 1 małe jajko, 48 g cukru, 450 g mąki pszennej typ 480 lub 500, 1 paczka drożdży instant (7 g), 150 ml mleka, 1/2 szkl oleju, 50 ml. wody, 1 łyżeczka soli, 1 i 4/5 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania, sezam.

Etapy przygotowania
Mąkę, drożdże, cukier, jajko, olej, jogurt i sól do misy miksera. Mleko z wodą lekko podgrzać i wlać do pozostałych składników. Wymieszać mikserem ok. 10 do 15 min. Przykryć ręcznikiem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić rękoma i podzielić na 12 kawałków ok 75 g. Formować bułki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić spore odstępy i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Gdy urosną posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, można też posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 do 30 min.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Mięso
- Przyprawy
- Cynamon
- Dla zdrowia
Odsłon: 12

Zupa z brukselki z gorgonzolą to wyjątkowo kremowe połączenie. Królują w nim...
Odsłon: 18

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 53

Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10722
Ostatnio komentowane przepisy

Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Mięso
- Przyprawy
- Cynamon
- Dla zdrowia
Odsłon: 12

Zupa z brukselki z gorgonzolą to wyjątkowo kremowe połączenie. Królują w nim...
Odsłon: 18

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 53

Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10722



Składniki
- 1 małe jajko, 48 g cukru, 450 g mąki pszennej typ 480 lub 500, 1 paczka drożdży instant (7 g), 150 ml mleka, 1/2 szkl oleju, 50 ml. wody, 1 łyżeczka soli, 1 i 4/5 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania, sezam.
Mąkę, drożdże, cukier, jajko, olej, jogurt i sól do misy miksera. Mleko z wodą lekko podgrzać i wlać do pozostałych składników. Wymieszać mikserem ok. 10 do 15 min. Przykryć ręcznikiem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić rękoma i podzielić na 12 kawałków ok 75 g. Formować bułki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić spore odstępy i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Gdy urosną posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, można też posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 do 30 min.
Pyszotka:)
Wyglądają bardzo smacznie !
Prezentują się bardzo apetycznie:)