Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie.
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 140
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 99
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 140
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 99
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Składniki
Make wsypujemy do miski. Drozdze kruszymy do garnuszka, dodajemy cukier i cieple mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrosniecia. Przelewamy do miski z makka. Dodajemy pozostale skladniki, zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każda z nich rozwałkować na jedną wielkość. Wszystkie placki smarujemy masłem i układamy jeden na drugim. Brzegi zlepizlepiamy. Rozwałkować jeden wielki placek. Wycinamy trójkąty. Na brzegu ciasta kładziemy ulubioną konfiturę. Formujemy rogaliki. Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. C.