Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ukochane świąteczne ciasteczka mojej mamy. Maleńkie i kruche. Mama, biorąc rogaliczka do ust, zawsze podziwia moją cierpliwość w ich formowaniu. Cóż, ukształtowanie 80 rożków trochę trwa, ale i tak wolę lepić te maleństwa niż wałkować ciasto.
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5783
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5783
Składniki
Z masła, mąki, mielonych migdałów i orzechów, cukru, soli i żółtek zagnieść kruche ciasto. Można to zrobić, siekając na stolnicy albo przy pomocy malaksera, miksera itp. Ciasto owinąć w folię i chłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni. Ciasto porcjami wyjmować z lodówki. Na stolnicy formować wałeczki o grubości 1-1,5 cm. Odcinać kawałki o długości około 5 cm i formować malutkie rogaliki z cieńszymi końcami. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10-12 minut. Gorące rogaliki obtaczać w cukrze pudrze z wanilią.