Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ukochane świąteczne ciasteczka mojej mamy. Maleńkie i kruche. Mama, biorąc rogaliczka do ust, zawsze podziwia moją cierpliwość w ich formowaniu. Cóż, ukształtowanie 80 rożków trochę trwa, ale i tak wolę lepić te maleństwa niż wałkować ciasto.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 408
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 273
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1429
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 408
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 273
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1429
Składniki
Z masła, mąki, mielonych migdałów i orzechów, cukru, soli i żółtek zagnieść kruche ciasto. Można to zrobić, siekając na stolnicy albo przy pomocy malaksera, miksera itp. Ciasto owinąć w folię i chłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni. Ciasto porcjami wyjmować z lodówki. Na stolnicy formować wałeczki o grubości 1-1,5 cm. Odcinać kawałki o długości około 5 cm i formować malutkie rogaliki z cieńszymi końcami. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10-12 minut. Gorące rogaliki obtaczać w cukrze pudrze z wanilią.