Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ukochane świąteczne ciasteczka mojej mamy. Maleńkie i kruche. Mama, biorąc rogaliczka do ust, zawsze podziwia moją cierpliwość w ich formowaniu. Cóż, ukształtowanie 80 rożków trochę trwa, ale i tak wolę lepić te maleństwa niż wałkować ciasto.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3943
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 366
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 331
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3943
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 366
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 331
Składniki
Z masła, mąki, mielonych migdałów i orzechów, cukru, soli i żółtek zagnieść kruche ciasto. Można to zrobić, siekając na stolnicy albo przy pomocy malaksera, miksera itp. Ciasto owinąć w folię i chłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni. Ciasto porcjami wyjmować z lodówki. Na stolnicy formować wałeczki o grubości 1-1,5 cm. Odcinać kawałki o długości około 5 cm i formować malutkie rogaliki z cieńszymi końcami. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10-12 minut. Gorące rogaliki obtaczać w cukrze pudrze z wanilią.