Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie i zdjęcia z wykonania na ilovebake.pl
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 23
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 23
Składniki
Suche drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dwie szklanki maki przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, roztopione i lekko ciepłe masło, roztrzepane jajko, cukier, sól oraz szczyptę gałki. Wyrabiamy ciasto ok. 6-7 min. stopniowo dodając pozostałą mąkę, aby uzyskać elastyczne i gładkie ciasto. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 h ). Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy i zostawiamy na 10 min, przykrywając ściereczką. Ciasto dzielimy na 24 części. Każdy kawałek dzielimy na trzy części: mały kawałek odrywamy na ogonek, drugi większy na głowę oraz trzeci największy na tułów. Z największego kawałka rolujemy dłońmi wałeczek o dł. ok. 35-40 cm tworząc spiralę. Z mniejszego kawałka tworzymy kształt gruszki i nacinamy ostrym nożem zostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni. Formujemy głowę wraz z uszami tworząc coś na kształt litery „ V „, mocujemy nad spiralą, wciskając głęboko rodzynkę ( oczy zajączka ). Z najmniejszej części formujemy małą kuleczkę i przyciskamy do tylnej części spirali tworząc ogonek zajączka. Dokładne wykonanie wraz ze zdjęciami na: ilovebake.pl Dokładnie tak samo postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe zajączki przekładamy na blaszkę do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 25 min. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10-12 min do zarumienienia. Po lekkim ostudzeniu smarujemy zajączki roztopionym masłem.