Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam dla Was wielkanocny baranek chlebowy, który mam nadzieję przypadnie Wam do gustu.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 979
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2854
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1714
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14648
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 979
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2854
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1714
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14648
Składniki
Wszystkie rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże, w środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód i wlać ciepłą wodę. Staranie wyrobić aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, dodać słonecznik wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Foremki na baranka lub kek sówkę wysmarować masłem i wyspać mąką przełożyć ciasto. Ciasto pozostawić ponownie na około 30 minut do wyrośnięcia. Foremki z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 45-50 minut do zarumienia. Baranki lub chleb studzimy na kratce.