Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wielkanocny żurek w chlebie"
...ale pyszny.
Odsłon: 695
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 622
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 150
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5124
...ale pyszny.
Odsłon: 695
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 622
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 150
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5124
Składniki
Marchew, seler i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z wodą i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pieczarki, ziele angielskie i listki laurowe. Przypraw solą. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej zakwas i gotuj przez 15 minut. Na koniec dopraw żurek do smaku i wlej do wcześniej przygotowanych chlebów. Posyp startym jajkiem.
Drożdże, cukier i sól wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mąkę wsyp do miski i wlej rozpuszczone drożdże. Mieszając, dodaj resztę wody i wyrób ciasto (możesz dodać pestki dyni lub słonecznika). Uformuj kulę, obsyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw, aby ciasto odpoczęło.
Ciasto podziel na cztery małe kule. Przykryj i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (rozstaw je w dużej odległości od siebie, aby po wyrośnięciu się nie skleiły). Następnie uformowane ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw jeszcze na 10 minut.
Chlebki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190° C na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i połóż na kratkę do wystygnięcia. Obetnij górę i zrób wgłębienie na zupę, wyjmując środek. Wnętrze posmaruj roztrzepanym białkiem, skupiając się na spodzie, aby zupa nie przeciekała.Źródło: Na żywo