Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakuje podany z pastą z oliwek. Przepis pochodzi z 414. odcinka programu "Ewa gotuje".
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1456
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8248
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 180
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4283
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1456
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8248
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 180
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4283
Składniki
Do miksera wsypać 2 łyżki mąki (z odważonych wcześniej 600 g). Wkruszyć drożdże, posłodzić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut.
Cebulę posiekać i wrzucić do słoika. Dodać czosnek i pokrojone pomidory. Przyprawić solą, oregano i bazylią. Wlać oliwę i zmiksować blenderem. Do zaczynu wsypać mąkę. Wlać oliwę. Posolić i zmiksować.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zostawić na kilka minut, by podrosło. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować smarowidłem pomidorowym i pokroić na 4 pasy. Każdy złożyć w harmonijkę i ułożyć w natłuszczonej formie na babę (posmarowaną stroną do środka) – tak, by powstał wieniec. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.