Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis rodem ze słonecznej Italii. Bułeczki są bardzo aromatyczne. Są pyszne same w sobie i nie potrzebują żadnych dodatków ;)
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 284
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22538
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 270
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 284
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22538
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 270
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła, czosnek, miód, olej i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mleko. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy ciasto do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na małe kawałki (u mnie 15). Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miseczce łączymy mak, sezam, siemię lniane i sól. Taką mieszanką obsypujemy bułeczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie pieczemy je w 160°C (z termoobiegiem) przez około 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone bułeczki pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego ;)