Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z rukolowym pesto to pomysł na to, jak wykorzystać nadmiar rukoli, którą udało się kupić w bardzo promocyjnej cenie :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać cześć ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy obie mąki, sól, ciepłą wodę i pozostałe mleko i mieszamy ze sobą składniki. Pod koniec dodajemy olej i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Z gotowego odrywamy mniej więcej równe części ( u mnie wyszło ich 8). Każdą rolujemy, nacinamy, łyżeczką nakładamy pesto i ponownie rolujemy w taki sposób, by w miarę możliwości "zamknąć" nacięcie
I teraz formujemy bułeczki, czyli z rulonika robimy supełek :) Odstawiamy pod przykryciem do napuszenia na ok. 30 min. Przed pieczeniem smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Smacznego!