Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka z marchewką, czosnkiem, cebulą, porem i żurawiną zapiekana pod bułką tartą z masłem na pikantnie. Pyszna przekąska lub dodatek do dań mięsnych.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 220
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 131
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27976
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 220
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 131
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27976
Składniki
Suszoną żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy by napęczniałą. Oczyszczoną brukselkę gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek a gdy staną się szkliste dodajemy pokrojony por i startą na tarce jarzynowej marchew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podsmażamy do czasu aż marchew będzie miękka i zdejmujemy z ognia. Ugotowaną i odsączoną brukselkę mieszamy z podsmażoną marchewką z dodatkami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy posypkę: na patelni, na której podsmażaliśmy warzywa roztapiamy masło. W miseczce mieszamy bułkę tartą z obiema paprykami, szczyptą soli i dodajemy płynne masło. Posypkę wykładamy na wierzch warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.