Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka z marchewką, czosnkiem, cebulą, porem i żurawiną zapiekana pod bułką tartą z masłem na pikantnie. Pyszna przekąska lub dodatek do dań mięsnych.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 65
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 71
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 374
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2588
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 65
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 71
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 374
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2588
Składniki
Suszoną żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy by napęczniałą. Oczyszczoną brukselkę gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek a gdy staną się szkliste dodajemy pokrojony por i startą na tarce jarzynowej marchew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podsmażamy do czasu aż marchew będzie miękka i zdejmujemy z ognia. Ugotowaną i odsączoną brukselkę mieszamy z podsmażoną marchewką z dodatkami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy posypkę: na patelni, na której podsmażaliśmy warzywa roztapiamy masło. W miseczce mieszamy bułkę tartą z obiema paprykami, szczyptą soli i dodajemy płynne masło. Posypkę wykładamy na wierzch warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.