Brukselka z marchewką, czosnkiem, cebulą, porem i żurawiną zapiekana pod bułką tartą z masłem na pikantnie. Pyszna przekąska lub dodatek do dań mięsnych.
Zapiekana brukselka z warzywami pod posypką z bułki tartej
Składniki
- brukselka /oczyszczona/ 40 dag
- marchew 1 szt
- cebula czerwona 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- żurawina suszona 3 łyżki
- por /biała część/ 1 szt
- masło 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- posypka:
- bułka tarta 4 łyżki
- masło 2 łyżki
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- papryka ostra mielona 0,25 łyżeczki
- tłuszcz do formy
Składniki
- brukselka /oczyszczona/ 40 dag
- marchew 1 szt
- cebula czerwona 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- żurawina suszona 3 łyżki
- por /biała część/ 1 szt
- masło 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- posypka:
- bułka tarta 4 łyżki
- masło 2 łyżki
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- papryka ostra mielona 0,25 łyżeczki
- tłuszcz do formy

Etapy przygotowania
Suszoną żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy by napęczniałą. Oczyszczoną brukselkę gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek a gdy staną się szkliste dodajemy pokrojony por i startą na tarce jarzynowej marchew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podsmażamy do czasu aż marchew będzie miękka i zdejmujemy z ognia. Ugotowaną i odsączoną brukselkę mieszamy z podsmażoną marchewką z dodatkami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Przygotowujemy posypkę: na patelni, na której podsmażaliśmy warzywa roztapiamy masło. W miseczce mieszamy bułkę tartą z obiema paprykami, szczyptą soli i dodajemy płynne masło. Posypkę wykładamy na wierzch warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.

Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Duńskie naleśniki, czyli lekko złociste placki wyróżniają się puszystym ciast...
Odsłon: 104
Ostatnio komentowane przepisy

Duńskie naleśniki, czyli lekko złociste placki wyróżniają się puszystym ciast...
Odsłon: 104



Składniki
- brukselka /oczyszczona/ 40 dag
- marchew 1 szt
- cebula czerwona 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- żurawina suszona 3 łyżki
- por /biała część/ 1 szt
- masło 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- posypka:
- bułka tarta 4 łyżki
- masło 2 łyżki
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- papryka ostra mielona 0,25 łyżeczki
- tłuszcz do formy
Suszoną żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy by napęczniałą. Oczyszczoną brukselkę gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek a gdy staną się szkliste dodajemy pokrojony por i startą na tarce jarzynowej marchew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podsmażamy do czasu aż marchew będzie miękka i zdejmujemy z ognia. Ugotowaną i odsączoną brukselkę mieszamy z podsmażoną marchewką z dodatkami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy posypkę: na patelni, na której podsmażaliśmy warzywa roztapiamy masło. W miseczce mieszamy bułkę tartą z obiema paprykami, szczyptą soli i dodajemy płynne masło. Posypkę wykładamy na wierzch warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.
Swietny przepis!
Pycha,pycha,pycha......uwielbiam:)
Bardzo chętnie przygarnę :)
Kocham brukselkę:)
brukselkę uwielbiam! Jednak w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Wypróbuję przepis.