Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanapki ostatnio są passe, ale z chleba oprócz kanapek można przygotować coś znacznie lepszego - zapiekane ślimaczki z dżemem, na weekendowe śniadanie jak znalazł.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16744
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 303
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 814
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23092
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16744
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 303
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 814
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23092
Składniki
Z kromek chleba odkrawamy skórki. Na blacie przygotowujemy kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba). Chleb smarujemy z jednej strony masłem, po czym kładziemy masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczamy dokładnie dłonią i smarujemy dżemem. Z pomocą folii zwijamy ciasne ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie jajko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodajemy mleko i śmietanę, ponownie ubijamy przez chwilę. Dwa małe naczynia do zapiekania natłuszczamy lekko masłem i smarujemy dżemem. Ruloniki wyciągamy z zamrażalnika, odwijamy z folii i każdy kroimy na 3 części. Dowolnie układamy w naczyniach i zalewamy masą jajeczną. Każdą porcję posypujemy z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.