Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanapki ostatnio są passe, ale z chleba oprócz kanapek można przygotować coś znacznie lepszego - zapiekane ślimaczki z dżemem, na weekendowe śniadanie jak znalazł.
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Steki z kalafiora z pieczarkami w sosie śmietanowym to danie wegetariańskie,...
Odsłon: 42614
Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego...
Odsłon: 561
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 23
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Steki z kalafiora z pieczarkami w sosie śmietanowym to danie wegetariańskie,...
Odsłon: 42614
Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego...
Odsłon: 561
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 23
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 212
Składniki
Z kromek chleba odkrawamy skórki. Na blacie przygotowujemy kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba). Chleb smarujemy z jednej strony masłem, po czym kładziemy masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczamy dokładnie dłonią i smarujemy dżemem. Z pomocą folii zwijamy ciasne ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie jajko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodajemy mleko i śmietanę, ponownie ubijamy przez chwilę. Dwa małe naczynia do zapiekania natłuszczamy lekko masłem i smarujemy dżemem. Ruloniki wyciągamy z zamrażalnika, odwijamy z folii i każdy kroimy na 3 części. Dowolnie układamy w naczyniach i zalewamy masą jajeczną. Każdą porcję posypujemy z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.