Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb wg przepisu Szefa Piekielnej kuchni – Gordona Ramsaya. Odkąd go zrobiłam, stał się moim ulubionym chlebem. Jest po prostu wyśmienity! Ze względu na swój słodkawy smak najlepiej będzie smakował z białym serkiem lub konfiturą, Robiłam go już kilka razy i za każdym razem smakuje wyjątkowo. Wypiek ten jest bardzo bogaty w cenny błonnik, który wspomaga przemianę materii. Polecam! Oryginalnie powinna być mąka orkiszowa lecz zamieniłam ją na owsianą i żytnią pełnoziarnistą, oraz podwoiłam ilość orzechów włoskich.
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2716
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 214
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 43
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2716
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 214
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 43
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia chleba smarujemy masłem (silikonowej nie trzeba).
Do ustawionego na niewielkim ogniu rondelka dajemy 50g masła, daktyle, i wodę. Mieszamy aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier - mieszamy. Robimy wgłębienie w środku do którego dajemy jajka, ekstrakt waniliowy i daktyle wraz z zalewą. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i ziarna siemienia lnianego.
Masę przełożyć do wcześniej natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony. Upieczony chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!