Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb wg przepisu Szefa Piekielnej kuchni – Gordona Ramsaya. Odkąd go zrobiłam, stał się moim ulubionym chlebem. Jest po prostu wyśmienity! Ze względu na swój słodkawy smak najlepiej będzie smakował z białym serkiem lub konfiturą, Robiłam go już kilka razy i za każdym razem smakuje wyjątkowo. Wypiek ten jest bardzo bogaty w cenny błonnik, który wspomaga przemianę materii. Polecam! Oryginalnie powinna być mąka orkiszowa lecz zamieniłam ją na owsianą i żytnią pełnoziarnistą, oraz podwoiłam ilość orzechów włoskich.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10792
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3944
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42582
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 464
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 296
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 415
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10792
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3944
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42582
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 464
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 296
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 415
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia chleba smarujemy masłem (silikonowej nie trzeba).
Do ustawionego na niewielkim ogniu rondelka dajemy 50g masła, daktyle, i wodę. Mieszamy aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier - mieszamy. Robimy wgłębienie w środku do którego dajemy jajka, ekstrakt waniliowy i daktyle wraz z zalewą. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i ziarna siemienia lnianego.
Masę przełożyć do wcześniej natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony. Upieczony chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!