Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo eksperymentalny chleb z dodatkiem rozpuszczalnej kawy i migdałów
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 98
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 138
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 265
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 98
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 138
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 265
Składniki
Wieczorem Wszystkie składniki mieszam w misce. Do połączenia. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /najlepiej 10-12 godzin – tym razem moja noc była wybitnie krótka, odstawiłam na około 6/.
Od rana Blat posypuję mąką /używam cały czas żytniej/ i przekładam ciasto. Formuję bochen. Roluję, zakładam ze 2-3 razy. Podsypuję mąką. Czystą ścierkę umieszczam w misce. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około godzinę. Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką. Wypijam kawę. Oczywiście wystygła. Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.