Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej nasze babcie wypiekały tak smaczny chlebek.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2641
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4562
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102170
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6525
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2641
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4562
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102170
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6525
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić, ale zachować wodę z gotowania, ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do ręki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Formę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe i jeszcze odłożyć na pół godziny do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut. Dzięki ziemniakom chlebek zachowa długo świeżość.