Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej nasze babcie wypiekały tak smaczny chlebek.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić, ale zachować wodę z gotowania, ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do ręki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Formę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe i jeszcze odłożyć na pół godziny do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut. Dzięki ziemniakom chlebek zachowa długo świeżość.
Żytni chleb na zakwasie - samo zdrowie, bez ulepszaczy, konserwantów, spulchn...
Odsłon: 14859
Chleb ten przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej oraz mu...
Odsłon: 7865
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30432
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 92
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 88
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 195
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30432
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 92
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 88
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 195
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić, ale zachować wodę z gotowania, ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do ręki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Formę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe i jeszcze odłożyć na pół godziny do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut. Dzięki ziemniakom chlebek zachowa długo świeżość.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Stary przepis. Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim
Pieczywo
Chleb z kaszy jaglanej
Pieczywo
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Stary przepis. Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim
Od dawna wypiekam co tydzień chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim do własn...
Odsłon: 2297
Chleb z kaszy jaglanej
Chleb z kaszy jaglanej to wyjątkowo smaczne, domowe pieczywo, które przygotow...
Odsłon: 1612