Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe sushi to popularne danie kuchni japońskiej, w mojej wersji nieco spolszczone z dodatkiem wędzonego łososia, ogórka i papryki. To naprawdę bardzo łatwa, szybka i co najważniejsze smakowita potrawa, przygotowana w domowych warunkach jest o wiele tańsza niż ta spożywana w restauracjach sushi. Zapraszam do wypróbowania przepisu i stworzenia swojej własnej wersji sushi.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 247
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 103
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4559
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 176
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 118
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 247
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 103
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4559
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 176
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 118
Składniki
Przygotowanie sushi zaczynamy od ugotowania ryżu, który jest podstawą sushi – ryż należy dokładnie wypłukać, ugotować, przyprawić i wystudzić.
Następnie przygotowujemy składniki do sushi. Czerwoną paprykę, obrane awokado, łososia oraz paluszki surimi kroimy w paski, ogórka razem ze skórką kroimy w cienkie paseczki ( używamy tylko zewnetrznej części ogórka, środek nie będzie nam potrzebny ). Przygotowujemy matę bambusową którą można ją owinąć folią spożywczą oraz miseczkę z wodą do maczania palców. Na macie kładziemy arkusz nori błyszczącą stroną do dołu, następnie na matowej stronie, zwilżonymi dłońmi, równomiernie i delikatnie rozprowadzamy ryż, pozostawiając u góry 2 cm marginesu.
Na warstwie ryżu, na środku rozsmarowujemy palcem odrobinę pasty wasabi oraz 2-3 łyżeczki serka śmietankowego ( oczywiście nie jest to konieczne, można pominąć ten krok ). Na serku umieszczamy pokrojone składniki paski papryki, ogórka, łososia lub pokrojone paluszki surimi i awokado w dowolnej konfiguracji. Następnie zawijamy rolkę, w kierunku od dołu do środka, naciskając ja lekko po obu stronach, na końcu zwilżamy palcem fragment nori bez ryżu i dokładnie sklejamy rolkę. Tak przygotowane sushi przekrawamy ostrym nożem na 6- 8 równych części. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.