Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Płatki odrywa się, macza w sosie, żeby dojść do serca- kwintesencji karczocha.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Jest teraz sezon na karczochy. Takiej odmiany jeszcze nie jadłam wiec byłam ciekawa jakie będą. Generalnie karczochy dzielą się na takie z dużymi sercami i ostowatymi liśćmi. Lub z mniejszymi sercami ale bardziej miękkimi płatkami wewnątrz. To chyba ta druga odmiana.
Przycięłam je od góry i dołu i włożyłam do gotuj gotującej się wody posolonej, z sokiem z połowy cytryny. Karczoch szybko ciemnieje. Gotowałam jo dosłownie 5-10 minut. Zostawiłam je jeszcze w garnku, aby były ciepłe. Zrobiłam szybko sos czosnkowy, do śmietany wcisnęłam ząbek czosnku, doprawiłam solą i pieprzem, poszatkowałam liście bazylii.
Z karczochów zdjęłam jeszcze grube płatki, jak na zdjęciu- ten po lewo. W tych zdjętych liściach w dolnych częściach tez jest część jadalna, wiec można podjadać przy obieraniu. Płatki odrywa się, macza w sosie, żeby dojść do serca- kwintesencji karczocha. Smacznego :)