Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryż w kolejnej, niezwykle smakowitej i nietypowej odsłonie. Paczuszki ryżowe to doskonałe i oryginalne danie.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2507
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 269
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 184
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 746
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2507
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 269
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 184
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 746
Składniki
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, a następnie ryż, chwilę podsmażyć i zalać 2,5 szklankami wywaru mięsnego lub warzywnego. Gotować, aż ryż pochłonie całość wody, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić i połączyć z jajkami i posiekanym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem.
Liście kapusty sparzyć we wrzątku,skroić grubsze nerwy. Na liście kapusty nakładać porcje ryżu i zawijać. Paczuszki związać sparzonym liściem pora pociętym na długie paski.
Gotowe poduszeczki układać w garnku, zalać osolonym wrzątkiem do pokrycia powierzchni, gotować pod przykryciem ok. 20 min.
Do rondla wlać 0,5 l. wody, dodać kostkę rosołową i zagotować, po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę i zaciągnąć nią sos. Gotowe poduszeczki podawać z sosem.