Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i bezglutenowe placki brokułowe z dodatkiem aromatycznego grzybowego sosu. Przepis pochodzi z 431. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 8
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3402
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 95
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 832
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 8
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3402
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 95
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 832
Składniki
Kaszę wsypać do sitka i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie ugotować w wywarze jarzynowym. Wystudzić.
Brokuł podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku (wystarczy minuta). Przełożyć do miski z zimną wodą i lodem. Wyłowić, posiekać i przełożyć do miski.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie i dodać do brokułów. Dorzucić kaszę. Wybić jajka. Dodać jogurt i mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekany koperek. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki uformować placki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 25 minut.
Podawać z sosem grzybowym.
Przygotowanie sosu: grzyby oczyścić i pokroić. Szalotki obrać i posiekać w piórka. Zeszklić na maśle. Dodać grzyby, posolić i usmażyć. Zalać śmietanką. Wymieszać i poddusić. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odparować. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki.