Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z babcinego zeszytu
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2995
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2995
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić razem z boczkiem w maszynce. Dodać przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku (uważać na sól, bo boczek jest dosyć słony). Dolać wodę i wsypać żelatynę. Dokładnie wyrobić.
Słoiki wyparzyć, pokryki wygotować.
Do suchych słoików nakładać mięso (nie do pełna, zostawić około 2-3 cm luzu), mocno dokręcić zakrętki.
Słoiki wstawić do dużego garnka zalać zimną wodą do 2/3 wysokości, zagotowć na małym ogniu. Gotować około 4 godzin lub dwukrotnie po 2 godziny. Pozostawić do wystygnięcia.
Mięsko swietnie smakuje ze świeżym chlebem. I co ważne bez żadnej chemii :) Po schłodzeniu na wierzchu słoika powstaje cienka warstwa smalczyku a całe mięso otacza smaczna galaretka. Mała uwaga: dla uzyskania korzystniejszej barwy gotowego produktu, zamiast zwykłej soli można użyć peklosól.