Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiew dalekiego wschodu nad Wisłą! Orientalne, inspirujące, przepyszne. Polecam każdemu, kto lubi od czasu do czasu zasmakować w oryginalnej kuchni orientalnej.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Przygotuj farsz: makaron zalej gorącą wodą, odstaw na 5-10 minut. Gdy będzie miękki, osącz na sitku, pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce. Korzeń pietruszki oskrob, drobno posiekaj. Dymki ze szczypiorem oraz łodygi selera drobniutko pokrój. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce. Kolendrę posiekaj, ogórka wraz ze skórką pokrój w słupki.
W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż czosnek, imbir, pietruszkę i dymki; smaż, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj wieprzowinę i seler, smaż kolejne 3 minuty, aż mięso ładnie zbrązowieje. Dodaj marchew, kolendrę, ogórek, sosy przyprawowe, cukier i makaron. Dokładnie wymieszaj i odstaw, aż farsz całkiem wystygnie.
Krążki papieru ryżowego zwilż przegotowaną letnią wodą za pomocą łyżeczki, pędzelka lub gąbki. Ciasto powinno być tylko lekko wilgotne!
Na dolnej połowie każdego krążka ułóż 1,5 łyżki nadzienia. Zawiń do środka 2 przeciwległe brzegi, całość zwiń w ciasny rulon. Przygotowane sajgonki odłóż na 15 minut.
W głębokim garnku rozgrzej olej, ostrożnie wkładaj po 3-4 sajgonki, smaż na złoty kolor (ok. 10 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku; podawaj natychmiast.