Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koperty są rewelacyjnym dodatkiem do barszczu. Jeśli zostaną z obiadu - można je zjeść na zimno na kolację.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Na oleju podsmażamy kolejno: pieczarki, cebulę, po czym po dłuższej chwili dodajemy marchewkę. Gotowy farsz doprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy do wystygnięcia. Żółty ser ścieramy i dodajemy z kukurydzą do zimnego farszu. Całość mieszamy.
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg rozgniatamy widelcem z mąką. Wlewamy wystudzoną margarynę. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto - możliwie jak najgładsze. Odstawiamy na minutę, po czym rozwałkowujemy i kroimy w spore kwadraty.
Na kwadraty nakładamy farsz. Rogi składamy do środka, by utworzyć kształt koperty. Jeżeli ciasto nie chce trzymać się na górze - wbijamy wykałaczkę.
Na blasze rozsmarowujemy olej (możemy upiec koperty na specjalnym papierze). Układamy koperty. Każdą smarujemy jajkiem. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach.