Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A'la tortille kukurydziane z kukurydzy konserwowej zamiast z mąki kukurydzianej, o smaku pomidorowo - ziołowym.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 151
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20760
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28710
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1089
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4421
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 151
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20760
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28710
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1089
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4421
Składniki
Kukurydzę konserwową razem z połową zalewy przełożyłam do miski blendera i zmiksowałam na gładką papkę. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i sól. Dodałam papkę kukurydzianą. Dolałam olej. Dodałam jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy oraz roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Szczypiorek drobno posiekałam i dodałam do reszty składników. Wszystko wyrobiłam rękami na jednolite ciasto. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki lub dodać więcej jogurtu. Ciasto powinno mięć podobną konsystencję jak ciasto na pierogi. Zagniecione ciasto podzieliłam na 7 równych części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na cienki okrągły placek podsypując w razie potrzeby mąką. Placki smażyłam na suchej patelni naleśnikowej z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki wykładałam na talerz i przykrywałam wilgotną ściereczką żeby nie obsychały i były elastyczne. Tortille można wykorzystać od razu po usmażeniu lub przechowywać w lodówce zawinięte w ściereczkę. Można je też zamrozić.