Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś tak w miarę szybko przygotowałam Ala ' świeżynkę bo tak u nas się mawiało, lecz wiadoma sprawa że świeżynka jest przygotowywana ze świeżo zabitego świniaka. No ale niestety jak nie ma to trzeba sobie pomagać inaczej.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 148
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 249
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 148
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 249
Składniki
Na początek ścinkę chrząstkową namoczyć w zimnej wodzie, opłukać i przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była moczona. Ociekniętą ścinkę chrząstkową przełożyć na rozgrzaną dużą patelnię lub do garnka i obsmażyć na lekko brązowy kolor, w czasie smażenia końcowego dodać sól oraz pieprz czarny.
Gdy już mięso mamy wystarczająco podsmażone wtedy wlać dwie szklanki przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu aż wyparuje cała dodana woda. Do podduszonej ścinki chrząstkowej dodać pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości chudą łopatkę.
Jak już dodana łopatka ładnie się podsmażyła wtedy wlać jeszcze jedna szklankę gotowanej wody i dalej dusić na średnim ogniu pod przykryciem do czasu miękkości mięsa. Gdy dodana woda już wyparowała a mięso jest mięciutkie, doprawić jeszcze według swego smaku a następnie dodać cebulę pokrojoną w krążki lub półplasterki, podsmażyć a następnie przez chwilę smażyć pod przykryciem do miękkości cebuli oczywiście co jakiś czas przemieszać mięso z cebulą.
Tak przygotowane mięso podawać na gorąco z chlebem lub bułką, może być również jako dodatek do ziemniaków lub kaszy czy ryżu. Z mięsa gotowego już z cebulą nadmiar tłuszczu odlać do pojemnika i będzie smaczny smalec na kanapki. Takie mięsko jest bardzo sycące a do tego soczyste i bardzo mięciutkie aż rozpływa się w ustach. Danie w sam raz dla lubiących mięso oraz cebulę.