Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir podbijają jej smaku.
Odsłon: 57
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 15197
Pyszna, delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir podbijają jej smaku.
Odsłon: 57
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 15197
Składniki
To danie najlepiej wychodzi ze składników, które pozostały z poprzednich obiadów, wtedy nie jest pracochłonne. Ryż gotuje się do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szafranu. Potem dodaje się masło, ser, całość się miesza i wykłada na blachę w warstwie około pół centymetra i nacina na kwadraty- jakby dwie połówki jednego arancini.
Ragu: Na patelni szkli się posiekaną cebulę z marchewką i selerem naciowym, dodaje się mięso mielone, przesmaża się, potem pasatę znowu się przesmaża, potem wino i sól. Sos się dusi pod przykrywką około 30 minut, potem zdejmuje się pokrywkę i trzeba zredukować sos, aby masa nie była płynna. Składniki muszą być zimne, kulki formuje się jak na zdjęciu, u mocno ściska.
Kulki macza się w mące rozrobionej w wodzie, o konsystencji rozkłóconego jaja, a potem w bułce. Najlepiej aby arancini znowu się odstało. Potem smaży się je w oleju, tak aby były całe zanurzone, na rumiano- mi to zajęło 6 minut, można bardziej je przyrumienić, ale ważne jest aby je obrócić pare razy. Arancini było przysmakiem Montalbano, które przygotowywała na przyjęcia rodzinne jego gospodyni.
Smacznego :)